Suistamo research

Etusivu

Suistamo – Perinnelaboratorio

In english: The Suistamo series is a part of the artistic doctoral thesis that I’m doing in the Sibelius Academy (The University of the Arts Helsinki) under the title Suistamo – The Laboratory of Tradition. Suistamo concerts experiment, create, develop, research and derail. That is the origin of the title Suistamo – The Laboratory of Tradition. It is a testing place where I can feel free to test the new playing techniques, refine existing compositions, create new music and see what I can get out of myself as a musician. For me, Suistamo is an imaginative place where the early 1900s Suistamo tradition and contemporary folk musicianship meet. The traditional material, especially the recordings of storyteller and accordion player Ilja Kotikallio in the Folklore Archives of the Finnish Literature Society, provide the basis for my research and give inspiration and impulses towards new music and new performing arts.

Suomeksi: Olen parhaillaan tekemässä taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmään otsikolla Suistamo – Perinnelaboratorio. Taiteelliseen työhöni kuuluu Suistamo-konserttisarja, jossa on viisi konserttia. Konserteissa kokeillaan, luodaan, kehitellään, tutkitaan ja suistutaan. Perinnelaboratoriotani kutsun siksi Suistamoksi. Se toimii kokeilupaikkana, jossa voin rohkeasti testata uusia soittotekniikoita, jalostaa vanhoja sävellyksiä, luoda uutta musiikkia ja katsoa, mitä saan itsestäni muusikkona irti. Minulle Suistamo on mielikuvituksellinen paikka, jossa kohtaavat 1900-luvun alun Suistamon perinteet ja tämän päivän kansanmuusikkous. Suistamo -nimisessä perinnelaboratoriossani traditionaalinen materiaali, erityisesti tarinankertoja, haitarinsoittaja Ilja Kotikallion SKS:stä löytyvät arkistotallenteet, luovat pohjan tutkimukselleni ja antavat minulle virikkeitä ja sysäyksiä kohti uutta musiikkia ja uutta esittävää taidetta.

Ilja Kotikallio

Ilja Kotikallio syntyi Suistamossa 31.7.1894 ja kuoli Ruhankylällä, Lapualla 26.5.1961. Hän oli suistamolainen haitarinsoittaja ja tarinankertoja, joka soitti karmuunilla (eräänlainen 1-rivinen haitari) karjalaista tanssimusiikkia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) järjesti vuonna 1956 karjalaisen kansanperinteen, juhlaperinteen kilpakeräyksen. Lapualainen maanviljelijä Aarne Tolkki osallistui kilpailuun ja haastatteli Kotikalliota. Kotikalliosta kerrotaan, että hän oli yksi kaikkien aikojen parhaimmista ja lahjakkaimmista tarinankertojista. Näillä haastattelunauhoilla hän kertoo praasniekoista, illatsuista, karhumetsästyksestä, pirtunhakureissuista, syntymästä ja kuolemasta.

002

001

Karjalainen haitariperinne

Arkistoista ei juurikaan löydy karjalaista perinnehaitarimusiikkia. Syy tähän on se, että 1900-luvun alun perinteenkerääjät, jotka kävivät Karjalassa halusivat tallentaa vain kantelemusiikkia ja runolaulua. Pirunkeuhko, köyhän urut, kurttu, ryppy eli haitari ja sillä soitettu musiikki jäi melkein kokonaan tallentamatta. Kotikallion arkistonauhoja kuunnellessa tulee kuitenkin hyvin selväksi, että yleisin soitin mitä 1900-luvun alun Suistamossa kansan keskuudessa soitettiin, oli haitari. Arkistoäänitteiltä löytyy muutamia karjalaisen haitarimusiikin näytteitä, mutta nämä haitarilla soitetut karjalaiset tanssisävelmät kuten maanitukset, ripaskat ja ristakontrat kestävät vain noin 10-30 sekuntia.

Kesällä 2012 kuuntelin läpi koko Kotikalliosta kerätyn 25 tuntia kestävän SKS:n arkistomateriaalin ja tein tutkimuslöydön. Yhdellä SKS:n nauhalla Kotikallio kertoo Iivo Pehkorannan Karstulasta äänittäneen hänen soittoaan magnetofonille vuonna 1958. Jäljitin Pehkorannan perillisiä, ja he löysivät vintiltä kelanauhan johon oli merkitty Kotikallion nimi. Kelanauha toimitettiin SKS:ään digitoitavaksi ja arkistoitavaksi. Nauhalla yksi ripaskakappale kestää noin 7 minuuttia, kun taas SKS:n haastattelunauhoilla kappaleet kestävät vain noin 30 sekuntia. Tämä löytö edistää karjalaisen perinnehaitarimusiikin tutkimusta ja tuntemusta Suomessa.

http://yle.fi/uutiset/vanhalta_vintilta_loytyi_musiikkihistoriallinen_aarre/6575562

http://hannakoikkalainen.com/index.php?/projects/suistamo—perinnelaboratorio/

Jätä kommentti